VAATEVALLANKUMOUS

Huhtikuun 24. päivä eli tänään tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun Rana Plaza –rakennus romahti Bangladeshissa. Ompelutehtaan 1138 työntekijää kuoli ja yli 2000 ihmistä loukkaantui. Siksi joka vuosi huhtikuun viimeisellä viikolla järjestetään Vaatevallankumous / Fashion Revolution –kampanja.

Miksi Excuse My BonBon osallistuu joka kerta tähän kampanjaan? Minulle on ollut alusta asti itsestään selvää se, että tiedän missä ja millaisissa olosuhteissa merkkini vaatteet valmistetaan. Sen takia olen päätynyt siihen ratkaisuun, että tuotanto tapahtuu Euroopassa. (Ja tällä en nyt tarkoita sitä, etteikö eettistä vaatevalmistusta olisi Euroopan ulkopuolella.) Tarkemmin määriteltynä niin, että Lina –leggingsit ovat tällä hetkellä ainoat, jotka valmistetaan Portugalissa. Tehtaan edustaja on tuttu jo vuosien takaa paljon ennen Excuse My BonBonin syntymistä ja olen vieraillut monilla tehtailla Portugalissa useampaan otteeseen. Niin sanotut klassikkotuotteet eli ne, joita valmistetaan lähes joka mallistoon, tulevat Virosta. Näitä Excuse My BonBonin klassikkotuotteita ovat muun muassa Heidi –mekko ja Rose –tunika. Loput merkin tuotteista valmistetaan Suomessa, Kuopiossa. Tämä on jo logistisestikin unelmatilanne, koska ajan tehtaalle vartissa, joten pikkuasiankin takia voi lähteä siellä käymään. Näitä Kuopion tehtaan tuotteita ovat esimerkiksi Kate –ja Mia –mekko, sekä Tina –kimonojakku.

Kuvaaja: Minna Kurjenluoma

Ennen valmistusprosessia tapahtuu tietenkin suunnittelu ja sitä työtä teen kotitoimistollani Haminalahdessa, Kuopiossa. Työolot ovat erittäin hyvät lukuun ottamatta jatkuvaa kaaosta työhuoneessa, mutta siihen olen syyllinen ainoastaan minä itse. Tätä huonetta ei esitellä Moderni ja skandinaavinen sisustus –ryhmässä. Kaavoituksesta vastaa Iisalmessa Päivi ja Kiuruvedellä Marja. Olen enemmän kuin kiitollinen siitä, että olen saanut mahdollisuuden työskennellä näiden ammattilaisten kanssa!

Excuse My BonBonin materiaalivalintoihin vaikuttaa visuaalisuuden ja käyttömukavuuden ohella tärkeänä kriteerinä kestävyys. Pyrin suunnittelemaan niin sanotusti sesongittoman suunnittelun mukaisesti eli lähes kaikkia merkin tuotteita voi käyttää vuodenajoista toiseen asusteita vaihtamalla. Merkin vaatteet eivät surffaa trendien aallonharjalla, vaan ovat enemmänkin klassisia ja toimivat vuodesta toiseen ja tarkoitus olisi, että ne myös kestäisivät vuodesta toiseen luottovaatteina. Haluan suunnitella vaatteita tarpeeseen. Joitakin tuotteita valmistetaan ainoastaan tilauksesta, koska en halua varastoon roikkumaan ylimääräisiä vaatteita. Tämä ei tietenkään ole taloudellisesti se järkevin vaihtoehto, mutta tälläkin tavoin voi säännöstellä ylituotantoa ja taistella liian nopeaa muotikiertoa vastaan.

Tulevaisuudessa tuotannosta ylijääneet kankaat / palat valjastetaan hyötykäyttöön eli niistä valmistetaan yksittäisiä uniikkikappaleita tai asusteita pop up –tapahtumiin. Tämä ei ole mikään uusi keksintö, mutta nyt alkaa kangasnyssäköitä olla jemmassa sen verran, että ne on saatava järkevään käyttöön. Ylevä ajatuksenihan alun perin oli ommella tyttären barbeille vaatteita, mutta se juna meni jo.

Kuvaaja: Nanna Hänninen

Vaatevallankumous –kampanja kestää julkisesti viikon, mutta brändeillä sen pitäisi olla voimassa koko ajan. Pienessä yrityksessä on ehkä helpompi tehdä vastuullisia valintoja, koska usein suunnittelija on itse se, joka valitsee materiaalit ja tuotantopaikat. Isoissa yrityksissä päätökset tapahtuvat usein muualla kuin piirustuspöydän ääressä ja se on yleensä raha, joka ratkaisee. Onneksi me asiakkaina voimme tehdä valintoja.